English (United Kingdom)Polish (Poland)


Nysa pełna jest miodu z okolicznych pasiek i słodkości tradycją wieków minionych sięgających.

Od średniowiecza aż do dzisiaj zapach słodkości unosi się nad Nysą
Polską stolicą piernika jest niewątpliwie Toruń, lecz swego czasu stolicą tego specjału na Śląsku była Nysa.
Słodka historia Nysy sięga początków XVII wieku, kiedy to cech piekarzy z rodziny Klehrów rozsławił swoje miasto na Śląsku. Prawdziwy rozkwit cukiernictwa w Nysie przypada na przełom XIX i XX wieku.
W czasach rewolucji technicznej powstały zakłady Pawła i Oskara Reichelta oraz Franza Springera, gdzie aż do zakończenia II wojny światowej produkowano cukierki, herbatniki i przede wszystkim wyśmienite pierniki, tzw. „Nyskie Konfekty”.


Słodka spuścizna
Spadkobiercami ciastkarskich tradycji stały się Cukry Nyskie.


Początek nie był łatwy
Dnia 5.II.1949 roku 30-stu pracowników upadającej firmy „Monasterski i Ska” postanowili powołać Spółdzielnię Pracy „Cukry Nyskie”. Działalność gospodarczą Spółdzielnia podjęła 1 kwietnia 1949 roku.
Początki Spółdzielni nie były łatwe. Borykano się głównie z ogromnymi trudnościami ekonomiczno-organizacyjnymi.. Prawie każdego dnia groził rozpad naszej młodej Spółdzielni. Nie nastąpiło to chyba jedynie dzięki zapałowi, determinacji i operatywności załogi.
Z czasem ze względu na rozwijającą się działalność oraz ciasnotę pomieszczeń podjęto starania pozyskania budynków i parku maszynowego po nieistniejących już poniemieckich Fabrykach.
Na mocy Zarządzenia Dyrektora Naczelnego Zjednoczonego Przemysłu Cukierniczego,
1 stycznia 1951 roku fabryka „Nysa”, założona w 1910 roku przez braci Pawła i Oskara Reicheltów, przy Al. Wojska Polskiego 53 – przystosowana do produkcji cukierków, pierników i herbatników, została przekazana odpłatnie - łącznie z zabudowaniami i zużytym parkiem maszynowym – Spółdzielni Pracy „Cukry Nyskie”.


Nie zważając na trudności, Spółdzielnia użytkowała wyeksploatowaną fabrykę do końca roku, następnie poddano obiekt kapitalnemu remontowi. Fabryka jako Cukry Nyskie – Zakład II funkcjonowała do maja 2003 roku.
W międzyczasie Spółdzielnia przejęła drugą posesję tj. Fabrykę Pierników tzw. „Nyskich Konfektów” przy Alei Wojska Polskiego 9.
Nieruchomość ta stanowiła majątek poniemiecki przejęty na własność skarbu państwa. Budynki wybudowane w 1924 roku w pełni przystosowane były do produkcji wyrobów cukierniczych. Obiekt stanowił przed wojną i w jej trakcie prywatną własność rodziny Franza Springera i pod tą nazwą prowadzona była Fabryka Pierników tzw. „Nyskich Konfektów”.
Pozyskany przez Cukry Nyskie w 1951 roku stał się naszą główną siedzibą i tak jest po dziś dzień. .
Na początku swojej działalności Cukry Nyskie produkowały tzw. pieczywo mokre (ciasta), cukierki, galanterię świąteczną z cukru (figurki cukrowe). Po przejęciu upadłej fabryki „Nysa” rozpoczęto produkcję herbatników, pierników oraz kontynuowano produkcję cukrowej galanterii świątecznej. Kolejne lata to ciągły rozwój, rok 1953 zaowocował otwarciem linii produkcyjnej do wypieku wafli suchych, oraz cukierków i lizaków.
Spółdzielnia z roku na rok- mimo różnych trudności – osiągała wzrost produkcji i poprawę efektów ekonomicznych. Zakład przy Alei Wojska Polskiego 53 przystosowano do produkcji kuwertury czekoladowej (zakład II), natomiast w Zakładzie przy Alei Wojska Polskiego 9 unowocześniono produkcję pieczywa cukierniczego, w tym głównie herbatników i pierników.
Trudna sytuacja rynkowa pod koniec lat 50-tych zmusiła Spółdzielców do przekazania Cukrów Nyskich pod bezpośredni nadzór „Społem”. Z dniem 1 stycznia 1960 roku powołano zakłady pod nazwą „Społem” Związek Spółdzielni Spożywców w Warszawie – Zakłady Wytwórcze „Cukry Nyskie” w Nysie, mające działać na zasadzie pełnego wewnętrznego rozrachunku gospodarczego. Do pierwotnej formy własności powróciła Spółdzielnia dopiero po 30 latach.
W okresie działalności Z.W. ”Cukry Nyskie” zwiększono produkcję asortymentową, wymieniono urządzenia i linie produkcyjne oraz przeprowadzono jego rozbudowę.


Jak jest dzisiaj

Z dniem 1 października 1990 roku zakład ponownie przekształcono w Spółdzielnię Pracy „Cukry Nyskie”, co dało jej pracownikom samodzielność w prowadzeniu polityki kadrowej, płacowej, w ustalaniu i realizacji programów rozwojowych.
Możliwości te zostały w pełni wykorzystane, pomimo bardzo trudnej i skomplikowanej sytuacji wewnętrznej naszego państwa, przystosowując się do szybkich zmian w gospodarce rynkowej. Zaczęliśmy pojawiać się na szerszym rynku.
Uwzględniając sytuację rynkową w pieczywie cukierniczym i dużą jej konkurencję cały czas pracujemy nad rozszerzeniem oferty o nowe asortymenty.
Na dzień dzisiejszy jesteśmy w stanie opracować produkt według żądanej specyfikacji, pracując w oparciu o systemy zarządzania jakością według międzynarodowej normy ISO – 2000 oraz System Zapewnienia Bezpieczeństwa Zdrowotnego HACCP oparty na podstawie Codex Alimentarius.
W kwietniu 2007 r. na podstawie przeprowadzonego przez firmę TÜV NORD POLSKA - akredytowaną jednostkę certyfikującą - auditu, zakończonego wynikiem pozytywnym, otrzymaliśmy certyfikat BRC Global Standard Food klasy A (Certyfikat według Międzynarodowego Standardu Żywieniowego BRC). .

Ostatnie 10 lat to czas intensywnego rozwoju zakładu. W tym okresie zostało poczynionych wiele inwestycji, min.:
- wybudowano dodatkową halę produkcyjną,
- wybudowano magazyn wysokiego składowania z przeznaczeniem na wyroby gotowe – obiekt
o powierzchni 1300 m2, nowoczesny, funkcjonalny, spełniający zasady bezpieczeństwa pracy,
zmodernizowano i wyremontowano pomieszczenia produkcyjne i biurowe
uruchomiono dwie nowe linie produkcyjne do wypieku wafli.
poszerzono park maszynowy o nową linię do produkcji herbatników i krakersów.

Już ponad 60 lat spełniamy słodkie marzenia naszych Klientów. Od pierwszych lat istnienia słynęliśmy z produkcji pysznych herbatników i aromatycznych pierników. Idąc z duchem czasu stale urozmaicamy naszą ofertę.


Wyroby – słodka pokusa

Obecnie naszą ofertę produktową stanowi pieczywo cukiernicze trwałe, takie jak: herbatniki, wafle, markizy, biszkopty, pieczywo bez dodatku cukru i dietetyczne oraz krakersy. Klienci mogą wybierać z oferowanej im szerokiej gamy wyrobów.

Każda grupa asortymentowa jest urozmaicana kształtem, smakiem jak i formą opakowania. W ofercie wyszczególnionych mamy około 100 pozycji.

Rocznie sprzedajemy ok. 8000 ton, zaopatrując sieci handlowe TESCO, MAKRO, KAUFLAND, POLOMARKET, AUCHAN, SELGROS) oraz hurtownie na terenie całego kraju i za granicą - głównie w państwach UE (Czechy, Słowacja, Węgry, Irlandia) –jednocześnie cały czas staramy się zwiększać sprzedaż eksportową.

Korzyści płynące dla klientów z zakupu naszych wyrobów to przede wszystkim wysoka jakość i wyśmienity smak.
Słynne od półwiecza markizy o zróżnicowanych walorach smakowych (mleczne, kakaowe, kokosowe, orzechowe, chałwowe), herbatniki powlekane czekoladą i polewą kakaową (Żaczki, Regionalne), wafle Hawajki, które przebojem zdobyły rynek, wafle Chrups! będące niekwestionowanym hitem, oraz wafle Nubile, to asortymenty, które znane są prawie wszystkim Smakoszom Słodyczy.
Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom rynku stworzyliśmy również grupę wyrobów bez dodatku cukru (Listki waflowe, Herbatniki Lekkie o smaku czekoladowym, waniliowym oraz cytrynowym) oraz słone, chrupiące krakersy.

Nasza Firma to wspaniały kawałek historii. Dzięki dużemu zaangażowaniu, wysiłkowi i solidarnej pracy całej kadry przez sześćdziesiąt lat systematycznego i dynamicznego rozwoju zdołaliśmy przekształcić zakład w dużą firmę z której dumni są jej członkowie – właściciele.
Mamy nadzieje, ze w dalszy rozwój zakładu pozwoli nam na zdobycie silnej pozycji na rynku polskim i nie tylko, a co za tym idzie konkurowanie z najlepszymi.

Stale zmieniająca się przyszłość oczekuje od nas konsekwencji i odwagi, nowatorstwa w myśleniu i działaniu, wytężonej pracy na złożone potrzeby gospodarki rynkowej.